När Sveriges herrar år 2016 avancerade till fotbolls EM fick Svenska fotbollsförbundet nästan 100 miljoner kronor i förskott för deltagandet i mästerskapet. Motsvarande summa när damlandslaget nu gjort detsamma är 0 kronor. Är detta vad vi kallar jämställdhet? Hur ska vi göra för att kvinnors rättigheter ska bli samma som mäns inom fotbollen?

Bild: Clara Rengbo

Det är en kall vinterdag i januari, snön har nyss lagt sig och genom de öppna fönstren hördes glada barn som leker i pulkabacken bara några meter bort. Jag pratar med Simon Lindfors som är en elitsatsande fotbollsspelare. Han tillhör Malmö FF och även ungdomslandslaget.

När jag kommer in i huset känner jag lukten av kaffe och fika. Simon bemöter mig bra, han visar runt i huset och visar upp några av sina priser från fotbollen. Matchens spelare i Norge mot Sverige och ett diplom på flera tusen kronor, för en bra medspelare i Malmö FF. Vi sätter oss ner vid köksbordet och efter lite spontant prat börjar simon svara på mina frågor. Simon anser att förutsättningarna för att börja spela fotboll är densamma, men att lönen är den stora skillnaden.

Att herrarna och damerna i Svenska landslaget inte får samma bonus för att gå vidare i större fotbollsevangemang tycker jag är fel, i och med att du gör ett uppdrag för din nation när du spelar i landslaget. Du uppmärksammar ditt land genom att spela i dessa stora arangemang och jag kan inte förstå varför killarna skulle få mer betalt än tjejerna för att göra ett uppdrag för sitt land. Det är en nation, alla spelar egentligen i samma lag bara det att kvinnorna spelar för sig och herrarna för sig, fast med samma uppdrag och samma budget. 

Simon menar att landslag och klubblag drar in pengar på olika vis men att det borde vara mer jämställt.

Jag som själv spelar i en stor klubb märker att löneskillnaderna är stora. Vi som är unga och har kontrakt kan tjäna ungefär lika mycket som en av damerna och det är knappast någon lön vi kan försörja oss på, medans herrarna i A laget tjänar så det räcker och blir över. Förra året fanns där en i malmö som tjänade över 4 miljoner, det är en stor skillnad till damerna. Jag ser ingen anledning till att det ska vara en sån stor skillnad men jag tror att det kan bero på att tjejerna överlag syns mindre i media. Att intresset för damfotboll är betydligt mycket mindre än för herrar vilket leder till att dem drar in mindre pengar. Intresset hade kunnat öka om damerna fått lika stor uppmärksamhet av media när de spelar som när herrarna spelar. Men även att exempelvis stora spelföretag som EA som har tillverkat spelet FIFA som är väldigt stor runt om i världen, att dem skulle kunna lägga in damer i spelet, så att kunskapen för damfotboll skulle öka.

Asllanis syn på problematiken

I intervjun “Asllani om ständiga kampen för jämställdhet”, utgiven av journalisten Klas Granström förespråkar Asllani att Uefa och Fifa måste ”steppa upp, det handlar mest om att ge oss samma förutsättningar och sen kommer det ekonomiska komma med tiden”. Hon nämner även i denna intervju att hon är kritisk mot de som sitter i högsta ledningen och att de tar hand om situationen kring jämställdhet på ett dåligt sätt. De väljer fortfarande att ta pengar från damfotbollen för att ge lite extra till herrarna som exempelvis vinner VM.

 Det är ju gamla gubbar som sitter på den här positionen, sånna människor som bara är nöjda med sin position och inte bryr sig om att göra förändring. Man hade velat gå in på deras kontor och försöka göra en förändring. Asllani anser att Uefa och FIFA, som är de ledande rollerna inom fotbollen måste steppa upp. Man har under lång tid kämpat emot med både svenska fotbollsförbundet och som spelare mot dessa för en förändring. Asllani säger att vi har satt den pressen på dem och att vi måste fortsätta om vi vill se en förändring, förhoppningsvis inom en snar framtid.

Varför är det skillnad?

Fotbollen är idag världens största sport och att de finns löneskillnader mellan kvinnor och män är ingen hemlighet. Skillnaden på lönerna är stor,  konstigt nog så är där inga sportsliga skillnader inom fotbollen som skulle kunna bidra till dessa ojämna siffror. Man har exakt samma regler, antal spelare och likadan boll, oavsett om du är kvinna eller man.

Miljontals människor över hela världen spelar idag fotboll och om man inte spelar fotboll så är man oftast kopplad till fotbollen på annat sätt, genom exempelvis fotboll på tvn och fotbollsspel.”Till alla älskade flickor världen över. Jag vet hur det känns att bli hånad av killarna över fotbollen. För att du inte är tillräckligt bra eller för att du helt enkelt är bättre än de. Jag vet hur det är att spela på en mindre plan, med ett mindre mål och en lättare boll. Jag vet exakt hur det känns. Vi spelar för sporten, vi spelar för livet. Så till alla tjejer, sluta aldrig spela fotboll, sluta aldrig kämpa för jämställdhet.” Nilla Fishers tal när hon år 2018 vann diamantbollen under fotbollsgalan. Hon och hennes lagkamrater har hela livet kämpat mot orättvisor inom deras sport. Lärare och släkt som bett dem att ge upp. De är stora förebilder för alla tjejer och vill berätta att de aldrig ska sluta kämpa.

Under ett möte med Anna Rengbo som är lärare och specialpedagog samt har en hel del erfarenheter av barn och man som spelar fotboll säger hon:

Jag tror att det handlar om att kvinnor behöver mer plats i media.

Som svar på frågan vad hon tror anledningen är till varför det ser ut som de gör. Samtidigt som att det skett en förbättring de senaste åren så är kvinnor och män långt ifrån jämställda inom fotbollen. Från början var inte ens kvinnor inkluderade i elitfotbollen, som tur är har samhället kommit längre än så nu. Det kommer nog aldrig bli helt jämställd i och med att männens intäkter är betydligt mycket högre än kvinnornas. Men genom att ge kvinnor mer utrymme i media, genom att visa den kvinnliga fotbollen på lika många kanaler som herrarnas matcher visas och att se att de sportsliga skillnaderna inte är stora. Så kommer det i framtiden att ske en ännu större förbättring.Många insatser har gjorts för att förändra och förbättra skillnader, men än är fotbollen fortfarande långt ifrån en jämställd lön.

Skribent: elev, ekonomiprogrammet, Söderslättsgymnasiet